Παχυσαρκία

Image link

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Δυστυχώς η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών να ανέρχεται στο 21% στην προσχολική και 41% στην σχολική και εφηβική ηλικία.

Γιατί όμως μας ανησυχεί αυτό και δεν ακολουθούμε τη συμβουλή που έδιναν οι γιαγιάδες μας “δεν πειράζει που είναι παχύ θα το πάρει ύψος όταν μεγαλώσει”; Διότι δυστυχώς τα παιδιά με αυξημένο βάρος έχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες, καθώς και να αναπτύξουν επιπλοκές της παχυσαρκίας που οδηγούν σε αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.

Αυτές οι επιπλοκές περιλαμβάνουν την αυξημένη αρτηριακή πίεση, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τον διαβήτη τύπου 2, την υπερλιπιδαιμία, δηλαδή αυξημένη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, τη λιπώδη διήθηση στο ήπαρ, ορθοπεδικά προβλήματα, κακοήθειες, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η παχυσαρκία είναι χρόνια ασθένεια και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Πολύ μεγάλη σημασία θα πρέπει να δίνεται στην πρόληψή της άλλα και στην έγκαιρη παρέμβαση. Μόλις δούμε ότι το παιδί ξεφεύγει από τις καμπύλες βάρους που του αντιστοιχούν με βάση τα χαρακτηριστικά του θα πρέπει να παρεμβαίνουμε και να μην καθυστερούμε πιστεύοντας ότι θα ρυθμιστεί μόνο του.

Οι συμβουλές πρέπει να είναι εξατομικευμένες, προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παιδιού και του εφήβου, της οικογένειάς του, του περιβάλλοντος που ζει και της κουλτούρας του γενικότερα. Γενικές συμβουλές για δίαιτα και άσκηση συνήθως δεν αποδίδουν. Χρειάζεται συμμετοχή ομάδας επιστημόνων και κυρίως προσωπική εμπλοκή και ενασχόληση με το κάθε παιδί και την οικογένειά του.

Image link