Ανάπτυξη

Image link

Πέρα από την αύξηση του ύψους του παιδιού, η ανάπτυξη πρέπει να εκτιμάται και αναφορικά με το βάρος, τη σύσταση του σώματος και τη σεξουαλική ωρίμανση.

Περίπλοκα ορμονικά συστήματα ελέγχουν τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τον μεταβολισμό του ασβεστίου, τη σύνθεση της μάζας των οστών, την παραγωγή και χρήση της γλυκόζης των πρωτεϊνών των λιπιδίων, το ρυθμό του μεταβολισμού.

Η σωστή και ισορροπημένη λειτουργία του ενδοκρινολογικού συστήματος, χωρίς να υπολειτουργεί η να υπερλειτουργεί, εξασφαλίζει τη ρύθμιση των αναγκών μας σε ενεργεία και την καλή ομοιόσταση του οργανισμού.

Επιπλέον, η είσοδος του παιδιού στην εφηβεία στον κατάλληλο χρόνο και μέσα στα καθορισμένα όρια, δηλαδή 8-13 ετών για τα κορίτσια και 9 -14 ετών για τα αγόρια, ούτε νωρίτερα ούτε αργότερα, εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ωρίμανση του σημαντικότατου αυτού συστήματος το οποίο, πέρα από τη συμβολή στην αναπαραγωγή και διαιώνιση του είδους, εξασφαλίζει ευζωία και μακροβιότητα.

Η εφηβεία είναι μια μεταβατική διαδικασία που οδηγεί στην ωρίμανση της αναπαραγωγικής ικανότητας. Υπεύθυνο είναι ένα πολύπλοκο σύστημα με αλλαγές που μετατρέπουν το παιδί σε έφηβο και ενήλικα και το οποίο χαρακτηριζεται από την ποικιλία των φυσικών αλλαγών και την διαφορετικότητα της έκφρασης της σε κάθε παιδί.

Αυτές καθορίζονται από γενετικούς παράγοντες, την εθνικότητα, το σωματικό βάρος και διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Πρώιμη ή και καθυστερημένη εμφάνιση της εφηβείας μπορεί να σηματοδοτεί σωματικά, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα για το παιδί.

Image link